Trg sv. Ane 1, 49253 Lobor

049/430-040 zupalobor@gmail.com

Ususret Božiću…

SRIJEDA, 5. prosinca

EVANĐELJE DANA (Mt 15, 29-37)
U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova. A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam, i malo riba.« Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica.
RAZMIŠLJANJE:
Hrom čovjek ne hoda te ne može doći do cilja, slijepac je osoba koja ne vidi te ne može biti prosvjetljen istinom, kljast je onaj koji je svijen u sebe, koji ne može stajati ispravljen pred drugim i s njime razgovarati, a gluh je onaj koji ne čuje što mu netko govori te živi usamljen. Isus prima sve ljude s ovim poteškoćama i sve ih ozdravlja. Ozdravljenje i hranjenje mnoštva kreću iz pogleda punog suosjećanja i milosrđa. Kada Isus daje Sebe u Euharistiji, kada te ozdravlja i hrani – On to čini s pogledom punim ljubavi. Dopusti mu da ti priđe, da ugleda i učini ono što je započeo na dan tvog krštenja. 
PITANJE: 
Od kojih hromosti, sljepoća, nijemosti trenutačno patim? Tražim li njegov pogled ili ga izbjegavam? Jesam li spreman/na da Isus napuni i moju košaru?
MOLITVA: Dušo Kristova

UTORAK, 4. prosinca

EVANĐELJE DANA (Lk 10, 21-24)
U ono vrijeme: Isus uskliknu u Duhu Svetom: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin – doli Otac; niti tko je Otac – doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.«
Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«
RAZMIŠLJANJE:
Isus kroz molitvu pokazuje radost zbog povratka svojih učenika koje je poslao da navješćuju Radosnu vijest i izgone zle duhove. Ti učenici obični su ribari i jednostavni radnici koji su prihvatili Božju Riječ i koji su spremni širiti je dalje. Ova slika radosnog Isusa kako dočekuje svoje prijatelje, obične ribare i radnike, može nam svima biti vodilja i podsjetnik kako vjera ne ovisi o karijeri ili uspjehu koji imamo u životu, nego o prepoznavanju i prihvaćanju ljubavi koju nam pruža Bog. Tako onaj najmanji može postidjeti najmudrije i najumije, a onim najmudrijim ta mudrost i to znanje može biti prepreka, ako srcem i poniznosti ne prihvate najveću Ljubav. 
PITANJE: 
Jesam li spreman prihvatiti Boga u svoj život i pustiti da isprevrće moje sigurnosti?
MOLITVA: Oče naš

PONEDJELJAK, 3. prosinac

EVANĐELJE DANA (Mt 8, 5-11)
U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Tá i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ – i ode, drugomu: ‘Dođi!’ – i dođe, a sluzi svomu:, ‘Učini to’ – i učini.« Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.
RAZMIŠLJANJE:
Izvanredni vojnik, rimski satnik iz Evanđelja uzor je molitve i vjere. Učinak vjere ovog čovjeka zadivio je Isusa dirnuvši ga u srce. Gdje se ta vjera točno pokazala? Pokazala se upravo u odnosu satnika prema sluzi. On kao satnik mogao je pronaći sebi novog slugu, što ne bi bilo nimalo čudno za ono vrijeme. Satnik to ne čini upravo zbog vjere. Jer vjera uvijek ide zajedno s ljubavlju. Vjeru možemo jedino pokazati djelima i to djelima prema onima koji nisu zaštićeni. Takav je upravo bio i sluga iz Evanđelja. Kada pogledamo kontekst u kojem se to dogodilo još više možemo biti zadivljeni vjerom ovog satnika. On je bio časnik carske rimske vojske, čovjek od moći i položaja, a ipak dolazi do siromašnog učitelja, putnika, moleći ga za pomoć. Ono što je još važno uočiti u ovom Evanđelju jest način na koji Isus odgovara satniku: „Ja ću doći izliječiti ga.“ Isus ne pita satnika gdje je ta kuća, može li se do nje doći brzo i slično. Čim Gospodin čuje da netko pati, ne pita suvišna pitanja. On djeluje, On dolazi. 
PITANJE: I mi, također, možemo dotaknuti Isusovo srce kad molimo s iskrenom brigom za nekoga u potrebi. Koliko molim za potrebe drugih?
MOLITVA: Zdravo Marijo

 

NEDJELJA, 2. prosinac
EVANĐELJE DANA (Lk 21, 25-28.34-36)
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba narodâ zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu. Doista, sile će se nebeske poljuljati.Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje. Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.”
RAZMIŠLJANJE:
Podigni glavu! Pomalo čudne Isusove riječi nakon što par redaka prije toga najavljuje bezizlaznu tjeskobu naroda zbog huke mora i valovlja. Kako to spojiti: upozorenje na katastrofu i uspravan hod? Razlog za ovakav uspravan stav u vremenu koje pritišće je zapravo sasvim jednostavan: upravo u vremenima krize Bog osobito pokazuje svoju blizinu. Stoga ne trebamo ići okolo očajni i neutješni. Isus spominje razlog nade: “Vaše otkupljenje je blizu!” On, kao najbolji Učitelj, daje nam još jedan savjet: ” Stoga budni budite i u svako doba molite…” Vrijeme koje sebi uzimamo za molitvu nikada nije izgubljeno. U molitvi stvari bivaju jasnije, strah slabi. Sv. Franjo Saleški rekao je: “Svaki dan odvoji pola sata za molitvu, osim ako imaš puno posla, onda u tom slučaju odvoji jedan sat.” 
PITANJE:
Koliko je duboka i iskrena moja svakodnevna molitva?
MOLITVA: Oče naš.

     

Podijelite s prijateljima: