Trg sv. Ane 1, 49253 Lobor

049/430-040 zupalobor@gmail.com

Uvođenje u službu novog župnika župe sv. Ana Lobor

Svečanim euharistijskim slavljem, 2. rujna 2018. u službu novog župnika župe sv. Ana Lobor uveden je vlč. Tomica Božiček.  Prema odluci kard. Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, novog župnika je predstavio i u službu uveo mons. Stjepan Večković, kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola.

U prigodnoj homiliji mons. Večković je naglasio: „Svećenik ne dolazi u svoje ime, za svoje interese, dolazi u ime Crkve, u ime Kristovo koji ga je pozvao u svećenićku službu, posvetio ga za tu službu i sada ga šalje vama da vam bude živo Evanđelje. Središnja je zadaća svećenika: nositi Boga ljudima. Nositi Boga ljudima može samo ako sam dolazi od Boga, ako živi s Bogom i od Boga. A vi molite za novog župnika i primite ga kao samoga Krista. Apostolima je Isus rekao: „Ja vas šaljem…,(Iv 29, 31)… Tko vas prima i mene prima“.  Mons. Večković uputio je prigodne riječi i vlč. Božičeku na početku njegove nove službe: „Ti si, Tomica, svoju lađu ostavio na žalu  i pošao kamo Te šalje Isus. Danas Te šalje u ovu župu Sv. Ane i proštenište Majke Božje Gorske. Bit ćeš ovom Božjem narodu i pastir i učitelj, utjeha i ohrabrenje. Ovdje ćeš doživljavati istinu Isusovih riječi: „ Žetva je velika…“, (Lk, 10,2). Ovdje ćeš, s Božjim narodom,  usrdno moliti  za nove poslanike u vinogradu Gospodnjem. Zahvaćen i nošen snagom Duha Svetoga: Vidaj rane ranjenima, mekšaj ćudi kamene, zagrij grudi ledene, ne daj njima putem zlim! Posvećuj ovaj narod  po svetim sakramentima: krštenja, pričesti, potvrde, pomirenja –  ispovijedi, braka, bolesničkog pomazanja, posebno kad obole ili stignu na kraj ovoga života, spremni za let u vječnost, u misterij novog života.  Stoga ćeš s ovim narodom moliti i pjevati: „ Dušo duše hrvatske, Isusova Mati, najvjernija Zagovornice zemlje Hrvata, na braniku vjere stoj, čuvaj našu svetu vjeru  i hrvatski dom!“ Zajedno obećajemo svi da ćemo ostati uvijek vjerni i iskreni štovatelji Majke Božje Gorske i iz dubine srca molimo: „Dobra nam navek ostani, zmoli nam pri Sinu, da od svega zla obrani nas i Domovinu!“

U ime župljana, riječi dobrodošlice vlč. Božičeku izrekla je načelnica općine Lobor Ljubica Jembrih „U Loboru Vas čekaju ljudi, koji su kao i drugdje gladni Božje riječi, željni učvršćivanja vjere, gladni nade koja ne umire i ljubavi koja ne prestaje. Vi ste poslani od Nadbiskupa kako biste učinili upravo to. Susreli te ljude i njima bili propovjednik Božje riječi, svjedok vjere, donositelj nade koja ne postiđuje i znak Božanske ljubavi. To je i naša želja, a mi ti ljudi koji Vas čekamo: stari , nemoćni, bolesni, obitelji, mladi i djeca obećavamo Vam svoju potporu, pomoć i molitvu. Tu podno starog drevnog Svetišta Majke Božje Gorske stavljamo Vam na srce posebno naše mlade i našu djecu. Budite im dobri pastir koji se neće umoriti tražeći svaku izgubljenu ovčicu. Vjerujemo da zajedno možemo hoditi  dobrom cestom koja će nas iz ovog našeg dragog Lobora voditi putem vjere, istine i života Kristova.“ 

Na kraju euharistijog slavlja župljanima se obratio i novoimenovani župnik.  Zahvalivši naprije  trojedinom Bogu na daru svoje svećenićke službe, uputio je svoju zahvalu i svim župljanima na divnoj dobrodošlici: župnim zborovima, Limenoj glazbi DVD-a, KUD-u Lobor u narodnim nošnjama te svim ostalim udrugama. Također, izrazio je nadu i želju za plodosnom suradnjom u narednim godinama svoje službe, a sve s ciljem duhovnog i materijalnog napretka Župe i Svetišta MBG.

Vlč. Tomica Božiček rođen je 25. srpnja 1987. u župi sv. Leopolda Mandića u Orehovici gdje je i završio osnovnu školu. Srednju školu završava u Nadbiskupoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je maturirao 2006. godine. Iste godine upisuje se u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište-Bogosloviju i na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Za đakona je zaređen 5. listopada 2013. godine, a za svećenika 21. lipnja 2014. godine. Đakonski pastoralni praktikum obavaljao je u župi Uznesenja BDM u Stenjevcu, a nakon svećenićkog ređenja imenovan je župnim vikarom (kapelanom) u župi Sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom, gdje pastoralno radi od 20. kolovoza 2014. do 20. kolovoza 2018. godine.

     

Podijelite s prijateljima: