Trg sv. Ane 1, 49253 Lobor

049/430-040 zupalobor@gmail.com

Velika subota

Protekli dani bili su ozbiljni i potresni. Na Veliki četvrtak Isus je za stolom s učenicima, a jedan od njegovih prijatelja ga izdaje. Na Veliki petak Isusa sude i razapinju na križ. Danas na Veliku subotu on počiva u grobu, a njegovi bližnji ga oplakuju. Tu se činilo kao kraj priče, ali bio je to tek početak. Bio je to kraj muke, kraj zla i grijeha, kraj smrti, a početak novog života, početak pobjede i radosti.

Smrt koja straši sva bića jer joj nitko ne može izbjeći sada je naišla na dostojnog protivnika. Isus Krist ju je pobijedio. I kao što je smrt naš najveći neprijatelj, tako je spomen na Kristovu pobjedu, naš najveći blagdan. I kao što nam smrt donosi najveće žalosti dok gledamo Isusa u grobu, tako nam uskrsnuće može donijeti najveću radost.

Danas dok će mnogi dolaziti do Isusova groba žaleći te moleći se u tišine svoga srca, doći će trenutak radosti – večeras u VAZMENOM BDJENJU. Vjernici će se okupljati u crkvama slušajući Božju Riječ, razmatrajući događaje subotnje večeri, okupit će se oko ognja koji označuje pobjedu nad smrću, svjetlo koje razgoni mrak, svjetlo koje označava Isusa. Zahvaća nas velik strah, ali i velika radost. Strah jer još uvijek ne shvaćamo  što se dogodilo, a radost jer će se probuditi neka nova nada.

Evanđelje je uvijek poruka radosti, a danas se to najbolje vidi, danas kada mrak uzmiče pred svjetlošću, kada radost pobjeđuje žalost, a vjera prevladava strah, kada nakon šutnje smrti progovara glas Uskrsloga. Možemo li te riječi potražiti i u našem životu: svjetlo, radost, vjeru, Uskrs?

Razni ljudi na razne načine traže sreću. Filozof ju nalazi u mudrosti, bogataš ju identificira s posjedovanjem materijalnih dobara, bolestan se raduje zdravlju, a onaj koji beznadno pati, sreću vidi u smrti. Blažena Majka Terezija je rekla: „Tko je voljen i uspijeva voljeti, najsretniji je čovjek na svijetu.“ To su stvari koje ćemo mi nabrojati i tražiti kada budemo tražili sreću: znanje, bogatstvo, zdravlje, mir, ljubav.

Isus je prihvatio umrijeti na križu da nam iskaže Božju ljubav i to ne zato jer smo mu se svidjeli zbog našeg izgleda i dobrih djela, nego nas voli upravo takve kakve mi sami sebe često odbijamo i mrzimo: grešne, stare, ružne, debele, glupe, bolesne, nesposobne, neposlušne. Tko bi mogao voljeti takve ljude? Dragi Bog to čini. On poznaje svakoga od nas i gorljivo nas traži.

Pokušajmo vidjeti kako ovih dana doprijeti do uskrsne radosti. Na vijest uskrsnuća, žene iz evanđelja prvo su se preplašile, no bio je to početak radosti u susretu s živim Isusom. Dakle, nakon susreta s Isusom, nakon što su ga izgrlile i pred njim pokleknule, i nakon njegovog pozdrava, svaki strah je nestao. Tako i mi potražimo Isusa, zagrlimo ga, dođimo se pokloniti pred njegov grob, a on će nas osloboditi našeg straha od tame ovoga svijeta.

Susret s Kristom danas događa se ponajprije u Crkvi u grobu. Ponavljam da na koncu ovoga dana na početku mise bdijenja zapalit ćemo svoje svijeće na Kristovoj svijeći. I taj simbol svjetla podsjeća nas da smo s Kristom povezani i da bez njega ne možemo naći pravo svjetlo u našoj tami groba. No svijeću ipak možemo i moramo upaliti i jedni drugima. Isus je tako prisutan i susrećemo ga u zajednici vjernika.

     

Podijelite s prijateljima: