Trg sv. Ane 1, 49253 Lobor

049/430-040 zupalobor@gmail.com

Veliki ponedjeljak

Polako smo ušli u samu završnicu. Jučerašnjim danom, Korizma je ostala iza nas, a ispred nas čeka nas sam vrhunac događanja koji svoj konačni smisao poprimaju u samo jednom i najvećem Imenu – Isus Krist! Ne misliš li da bi bilo dobro, da ovih dana pogledamo u sebe i oko sebe, da ovih dana zastanemo i susretnemo se – prvo, s Gospodinom, onda sa svojim bližnjima, a konačno i sa samim sobom? Što bismo mogli i ti i ja, napraviti novo ovog tjedna, a da bude drugačije od svih svakodnevica dosad? Pokušaj ovih dana zajedno s nama ‘hodati do Njegova križa’ pa da na kraju ovog Velikog tjedna, svi zajedno radosno i čisto možemo slaviti Njegovu pobjedu nad smrću i utišavanje svake oluje. U vremenu kada sve prestaje biti važno, Bog nas poziva da uvidimo ono najvažnije!

Vjeruj mi, nije toliko važno ono što nam se događa u životu, već kako mi odgovaramo na te događaje. Današnji čovjek ne voli biti sam sa sobom, jer nas samoća tjera na razmišljanje, a to razotkriva onaj veliki rascjep u dubinama naših duša. Zato nerijetko tražimo buku, uzbuđenje, gužvu – samo kako bi bili nesvjesni sami sebe. Nemoj da ti ovaj tjedan proleti u prolaznim slutnjama ovozemljskog života. Bog nikada ne želi odustati od nas, čak i onda kada mi odustanemo od Njega samoga. Njegovo znanje ne raste kao naše – od neznanja do mudrosti. No, nemoj misliti, da zato što On sve zna, tebe je već predodredio unaprijed za Nebo ili propast, neovisno o tvojim zaslugama i bez obzira na tvoju slobodu. Zašto uvijek razmišljamo o Bogu kao o onome, tko promatra zlo koje radimo, a nikada i Dobro? Bog ne vodi evidenciju o našim djelima! Mi sami smo svoji knjigovođe. Naša savjest je ona koja zapisuje vlastiti diktat. Bog je Onaj, koji sve zna samo gledajući u sebe, a ne vireći preko mojeg i tvojeg ramena! Naša Presveta Majka Marija, mogla je odbiti prihvatiti dostojanstvo da postane Majkom Božjom, kao što se i Juda mogao oduprijeti iskušenju da postane izdajica, isto kao što se i kasnije mogao iskreno pokajati za učinjeno djelo. No, činjenica da je Bog znao što će učiniti, nije uzrokovala da učine ono što su učinili. Budući da si slobodan, možeš djelovati protivno Božjoj volji. Ako liječnik zna da tvoje liječenje zahtijeva operaciju jer je to za tvoje dobro, a ti ju odbiješ, ne smiješ njega kriviti ako do kraja izgubiš zdravlje. Time želimo reći – iako je Bog svakome od nas dao moć djelovanja, ostavio nam je slobodu da odlučimo kako ćemo koristiti tu moć. Zašto onda kriviti Boga kada zloupotrebimo svoju slobodu? Bog nam ne će i ne želi oduzeti slobodu. Mi smo ti koji smo vlastiti tvorci svojih radosti u zajedništvu s Njim! No, isto tako, moramo biti svjesni da Zlo ima svoj trenutak. Ali, jedino što ono može učiniti u tome trenutku jest da pogasi svjetla svijeta. Međutim, Bog ima svoj dan! Zlo svijeta neodvojivo je od ljudske slobode i zato bi cijena za uništenje zla u svijetu bila uništenje ljudske slobode. Zbog toga, nitko od nas ne želi zasigurno platiti tako visoku cijenu, osobito zato što Bog nikada ne pripustio zlo iz kojeg na koncu ne može izići neko, još veće Dobro! No, Zlo koje On dopušta, ne smijemo procjenjivati po neposrednim učincima, nego po konačnim. Važno je uvijek sagledati širu sliku, stati i razmisliti o onome što je u našoj moći i ono što je izvan naše kontrole. Nije li nam sam Stvoritelj to pokazao na primjeru svojeg Sina koji je prošao kalvarijsku završnicu, da bi nakon toga bio proslavljen u slavi i dao nam Nadu tamo gdje se ide protiv svake razumne nade! Zar nam to nije dovoljno?

Što ti ovime želimo reći? Vrijeme je tako dragocjeno da ga Bog dijeli samo sekundu po sekundu. Zato, nemoj postati nestrpljiv s Bogom zato što On odmah ne odgovara na tvoje molitve. Mi smo ti koji smo uvijek u žurbi, On nije. A kada se nađeš u okolnostima koje su izvan tvoje kontrole, predaj se Božjoj volji, jer čak i životne situacije koje su te razdražile, mogu poslužiti kao stepenice do spasenja. Imaj to na umu ovog tjedna. Isus je od Petra, koji ga je zatajio, napravio Prvijenca Crkve, tako i od našeg nereda, kojeg mi zovemo – život, želi napraviti čudesno remek djelo. Ali, ne može to bez tebe i mene, ne može to bez nas! Trenutak Petrova najvećeg pada, zapravo je trenutak početka njegova uspona. I to je jedina razlika između njega i Jude, koji je izdao Isusa. Petar se zaista i najiskrenije pokajao. Gorko je zaplakao. Nakon toga, trčao je Mariji u zagrljaj. Trčao je svom silinom ispričati se Majci Spasitelja svega svijeta. I Marija je ta koja ga je tješila, Ona je ta koja ga je vratila ponovno bliže Isusu. Marija je naš Autoput A1 – ravno do Neba! Ona nas čini boljim ljudima. Zato je i Judin najveći problem bio upravo to – nije bio blizak s Marijom. Nemoj i ti odlučiti i ovaj Uskrs dočekati kao Juda. Budi poput Petra! Nešto se možda i događa protiv tvoje volje, ali znaj da se ništa, osim grijeha, ne događa protiv volje Božje. Bog ne želi grijeh onih koji te mrze, on želi tvoju poniznost, traži tvoje pokajanje, želi te vratiti k Sebi – Doma! Daj si priliku ovog tjedna. Nemoj ostati tvrda srca. On te voli unatoč tvojoj nedostojnosti. I Njegova beskrajna, nesebična i prevelika Ljubav je ono što će te učiniti boljim čovjekom. Pođi na sakrament Svete ispovijedi. Vjeruj mi, još nije kasno! Pruži Bogu priliku da te voli, da ti barem ovog svetog tjedna pokaže svoju volju, da te pouči u svojoj Ljubavi. Tamo gdje ne nalazimo Ljubav, na nama je da je donesemo. Tada će biti moguće ljubiti sve! I tada ćemo zaista, umom razumjeti, ono što nam srce već polako prihvaća – Ljubav je zaista neslomljiva!

Slika: Artus Wolfaerts – Mary Magdalene Anointing Christ’s Feet in the House of Simon the Pharisee

     

Podijelite s prijateljima: