Trg sv. Ane 1, 49253 Lobor

049/430-040 zupalobor@gmail.com

70. obljetnica mučeništva vlč. Josipa Vedrine i zvonara Tome Martinuša

Svečanim euharistijim slavljem u župnoj crkvi sv, Ane, jučer, 25. rujna 2019, obilježena je 70. godišnjica mučeništva vlč. Josipa Vedrine i zvonara Tome Martinuša.
U zajedništvu s kancelarom duhovnog stola mons. Stjepanom Večkovićem, dekanom, vlč. Stjepanom Prugovečkim, župnikom iz Stubičkih Toplica, vlč. Ivicom Šestakom, domaćim sinovima vlč. Franjom Biškupom, vlč. Matijom Novačkim i vlč. Matijom Knokom te župnikom vlč. Tomicom Božičekom misu je predslavio mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru.
U svojoj homiliji istaknuo je kako živimo u teškim vremenima kada se čini da je Gospodar ovoga svijeta preuzeo vrhovništvo nad čovjekom, ali da nikada ne smijemo zaboraviti da je on već zbačen u tamu i poražen od našeg Stvoritelja. Trebamo težiti prema vječnome Svjetlu koje daje trajnu postojanost i neugaslu nadu svome stvorenju. Zato je potrebno iznijeti pred Svjetlo i na svjetlo dana svu istinu o ovom stravičnom zločinu mučenički prolivene nedužne krvi dvojice velikana koji su svoje živote okončali zbog svjedočanstva vjere i pripadnosti Kristu. No, put prema Istini je jako dug, ali u konačnici ona uvijek izvuče pobjedu. Jer samo Istina može voditi do kajanja, do pokore, do pomirenja, do poštovanja i u konačnici do Ljubavi. Biskup Pozaić naglasio je još kako se žrtva naših loborskih mučenika ne smije zaboraviti te da je samo župljani Lobora mogu održati živom jer su ih župnik Vedrina i zvonar Martinuš svojim mučeništvom na to i zadužili. Na kraju, biskup je pozvao župljane Lobora da se uteknu zagovornim molitvama vlč. Vedrini i zvonaru Martinušu jer je svetost njihove žrtve kod Boga već odavno priznata.

     

Podijelite s prijateljima: