Arheološki lokalitet

Zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Lobor, Majka Božja Gorska provode se u kontinuitetu od 2002. godine.
Arheološkim istraživanjima oko postojeće gotičke barokizirane crkve otkriveni su ostaci romaničke crkve (12./13. st.),
predromaničke crkve (9./10. st.), te spominjanje starokršćanske crkve s posebnom zgradom krstionice (5./6. st.).
Pojedini dijelovi tih starijih zgrada inkorporirani su u postojeću crkvu. (Filipec, 2008)

Zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Lobor, Majka Božja Gorska provode se u kontinuitetu od 2002. godine. Arheološkim istraživanjima oko postojeće gotičke barokizirane crkve otkriveni su ostaci romaničke crkve (12./13. st.), predromaničke crkve (9./10. st.), te spominjanje starokršćanske crkve s posebnom zgradom krstionice (5./6. st.). Pojedini dijelovi tih starijih zgrada inkorporirani su u postojeću crkvu. U istraživanjima godine 2003. otkrivena je zgrada koja je tlocrtno sličila na jednobrodnu crkvu s užom pravokutnom apsidom. Ona se nalazila južno od postojeće crkve, unutar baroknog cinktora. Ta zgrada razlikovala se od svih drugih po tome što nije

imala temelje od kamena i morta, već su se na njihovu mjestu nalazili kanali iskopani u živoj stijeni. Zidane zgrade, kao što su postojeća gotička barokizirana crkva, romanička, predromanička i starokršćanska crkva, imale su temelje podignute na stijeni. Kod podizanja zgrada nije bilo potrebno temelje ukopavati u živu stijenu. Obično su svi graditelji nastojali doći do žive stijene te su na njoj temeljili zidove. (FIlipec, 2010, Drvena crkva u Loboru – najstarija franačka misionarska crkva u sjevernoj Hrvatskoj, III. serija – svezak 37/2010, str. 52)

Više o istraživanjima možete pročitati na PDF-u u nastavku:

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Mediji o arheološkom lokalitetu u Loboru