Trg sv. Ane 1, 49253 Lobor

049/430-040 zupalobor@gmail.com

Blagdan Velike Gospe 2016

Kako je protekla proslava Velike Gospe kod nas, od nedjeljne mise uoči Velike Gospe koju je predvodio vlč. Mislav Kutleša, večernje prošecije sa svijećama s kipom Majke Božje iz župne crkve Sv. Ana do svetišta Majke Božje Gorske, zatim na sam blagdan Velike Gospe križni put po našoj kalvariji te slavljenje mise koju je predvodio vlč. Vladimir Hren, pogledajte u našoj galeriji.

Homilija vlč. Vladimira Hrena:

Dragi hodočasnici, štovatelji naše nebeske Majke Marije!

Ponajprije zahvaljujem mom dragom prijatelju prečasnom gospodinu župniku i rektoru svetišta Majke Božje Loborske na pozivu. U prvi mah ostao sam iznenađen pozivom, a zatim me uhvatio mali strah što ću kako ću i o čemu ću ja govoriti pred tolikim narodom i to još uoči najvećeg Marijanskog blagdana svetkovine Uznesenja Marijina dušom i tijelom na nebo. Osjećao sam se kao Jeremija prorok kada ga je Gospodin pozvao u službu a Jeremija mu je odgovorio: Dijete sam i ne umijem govoriti a Gospodin mu odgovara dat će ti se u onaj čas što ćeš i kako ćeš govoriti. Tako se i ja nadam da će mi Gospodin u ovom trenutku dati pronicljivo srce iz kojega ću pokušati podijeliti ovo razmišljanje zajedno s vama da Vi i ja odemo s ovog svetog susreta s braćom u vjeri i s Gospodinom prisutnim po Riječi i Sakramentu ohrabreni, osnaženi i ojačani za sve trenutke koji nas čekaju te da ih s više radosti,  trpljivosti i ljubavi pokušamo prihvaćati kao životne križeve koje moramo na poziv Gospodinov s ljubavlju nositi kako bismo bili baštinici kraljevstva nebeskoga.

 

Pozdravio sam vas na početku pozdravom dragi hodočasnici – dragi štovatelji nebeske majke Marije , razumljiv je to pozdrav i vrlo riječit kojim želimo istaknuti važnost one koja nam pokazuje put i vodi nas k Isusu, našem Spasitelju i Otkupitelju. Čitamo u sv.Pismu, da je kralju Salamonu, dok se nalazio na vrhuncu svoje slave došla u pohode njegova majka Bat-Šeba. Usta kralj i pođe joj ususret, pokloni se pred njom, zatim sjede na svoje prijestolje i zapovijedi te namjestivši sjedalicu za kraljicu majku, i ona mu sjede s desne strane. Bilo je to neobično, jer kod istočnjačkih kraljeva nije bio običaj, da se ženama iskazivala tolika počast. Čak je i kraljica Estera sa strahom u srcu pristupila kralju Ahasveru. Salamon je prava iznimka, jer je uvelike počastio ne jednu od svojih žena, nego svoju majku. Divna je to slika ili bolje rečeno proročka vizija onoga što će se jednom dogoditi s majkom Kralja kraljeva, s Marijom. Prigodom Marijina uznesenja mogao je Isus uzvratiti svojoj majci ono što je od nje primio za svog zemaljskog života, prijesto neba za prijesto njezina srca. Tako je nekoć ponizna Službenica Gospodnja postala Kraljicom neba i zemlje. Marija dakle na nebu vlada srcem jedne kraljice i u tom je njezina slava ali i sa srcem jedne majke, i u tom je sva naša nada i spasenje. Slava Marijina nije zemaljskog porijekla, niti  ovlastica njezina roda, ona je bila samo ponizna službenica Gospodnja. Njezina je slava božanskog porijekla, posljedica njezina milosnog izabranja, jedinstvene uloge koju je ona imala kao Bogorodica i naša Suspasiteljica. Mariji pripada slava Kraljice i Crkva pravo čini, kad joj u tolikoj mjeri iskazuje čast i poštovanje. No, koliko god mi naglašavali slavu Marijinu, nikako ne mislimo da joj pripada čast , koju iskazujemo samom Bogu.

Sveta joj Crkva govori: „Lijepa kao mjesec. Kao što mjesec nema svoje vlastite svjetlosti nego je dobiva od sunca, tako je i Marija odraz ljepote i sjaja božanskog sunca, ogledalo slave samoga Boga. Marijin lik pun je nježnog majčinstva. Budi u duši i srcu pouzdanje u Božju dobrotu. Razmišljajući o njezinom spasonosnom materinstvu, Crkva smjerno pjeva: Ti nebeska vrata divna, budi nama milostivna, po tebi nam nada sinu… Stoga bi sa Sirahom mogli reći da je ona majka lijepe ljubavi i svetog ufanja. Majka je duša obitelji, drhti i strepi nad korakom svakog dijeteta. Na pragu doma raširenih ruku dočekuje i radosna srca grli a oka suznog i rukom na blagoslov ispruženom  spraća. Mama ne  pita za boli, teškoće brige, jade, noći ne prospavane, sva je darovana./Majka i osmero sinova…./ Ako to vrijedi a vrijedi za zemaljsku majku, koliko više onda za nebesku.

Zato II vatikanski sabor za BDM kaže: da svijetli putujućem hodočasničkom Božjem narodu kao znak pouzdane nade i utjehe.“U današnjem Evanđelju susrećemo najvjerniju odvjetnicu na svadbi u Kani. Majčinsko srce i oko primjećuje tugu i neugodnost-vina ponestaje. Bez znanja zaručnika zauzima se i šapće Isusu:vina nemaju. Isus pomalo iznenađuje-ne zove je ni majkom, nego, ženo što ja imam s tobom još nije došao moj čas. No majka se ne obeshrabruje, ne odustaje-slugama govori: što god vam rekne učinite. Sluge slušaju, vodu nalijevaju i čudo se događa-vinom obiluju. I mi smo danas na ovoj gozbi Božje ljubavi i toliko nam toga nedostaje, pouzdanje posustaje,  nada presušuje a majka nas potiče:što god vam rekne učinite!

Da bi se čudo dogodilo treba Isusa poslušati i Božju volju prihvatiti. A što nam to Isus danas govori? Da svoja prazna srca napunimo vodom praštanja i ljubavi. Da oprostiti-znade se čuti neću mu oprostiti do groba. Ne, opraštanjem koga kažnjavamo? Sebe stavljamo u okove, podižemo zid  prema drugome i nema mira, nestaje radosti i nastaje žeđ. Oprostiti znači raskinuti okove sebičnosti, porušiti zidove oholosti i radost se prelijeva, život struji.

 

Kad je Wašington postao američkim predsjednikom došli su mnogi  čestitari. Otvorio je vrata susjedne sobe gdje je sjedila njegova majka. Wašington je tada rekao: „njoj čestitajte, njoj zahvalite, ona me je rodila i odgojila!./biskup-prsten- majka/ Prvi i najvažniji odgoj prima se u obitelji. Uništi obitelj uništio si osnovnu stanicu, društva, crkve i naroda, uništio si sve. Gdje su naše obitelji. Gdje je nestala naša obiteljska molitva, gdje je nestalo poštovanje prema starim i nemočnim očevima i majkama.

Danas se mnogo govori o krizi obiteljskog života , ugrožena je osnovna stanica ljudskog života. Uzdrmano je samo čovječanstvo u svojim temeljima. Sociolozi s mnogo truda analiziraju tužno stanje i pokušavaju ukazati na put,  kojim bi trebalo krenuti da se ljudsko društvo obnovi. I sam sveti Otac je naglasio da Crkva ne može i nesmije kraj te situacije ostati ravnodušna. Ona je majka čitavog čovječanstva i kao takva snosi i u današnje vrijeme veliku  odgovornost. Stoga ona diže svoj glas i govori danas savjestima pojedinaca i čitavih naroda želeći spasiti obitelj od njezina rasula i propasti. Naše će obitelji biti to sretnije što se više približe idealu i uzoru svete obitelji iz Nazareta.Naše će obitelji biti mali kutić raja kad postanu vrelom vjere, ljubavi i života.

 

Imamo li mi vjeru jedan u drugoga. Imaju li to bračni drugovi i njihova djeca. Obitelj se zasniva na vjeri. Kršćanske supruge. Ako ljubite svoga supruga, ne ljubite ga radi toga jer je on izvanredan čovjek, pun pažnje i razumijevanja prema vama, jer je on sam strpljivost i dobrota. Ne, Kad bi se vaša ljubav svodila samo na te vrednote, onda biste bile u velikoj napasti, da svoje muževe mijenjate. Vi morate ljubiti svog muža jer je vaš, jer ste po svetom sakramentu ženidbe, kao izvoru zasluga i svetosti, s njime povezane, jer vi ni kod kojeg drugog bića na svijetu ne možete biti bliže Bogu. Jednako tako govorim i vama kršćanski muževi. Vi ljubite svoju ženu ne radi toga, jer je najljepša, najnježnija, najmanje nervozna na svijetu, nego radi toga, jer je to vaša supruga, za koju ste uvijek odgovorni i radi čijeg čete spasenja jednom polagati račun pred Bogom. Zajednički ljubite svoju djecu, jer su vaša, jer ih je sam Bog povjerio vama, da ih pravo odgojite ne samo za sebe, nego mnogo više za Boga. Ona su Božja svojina, vama povjerena. Vi ste im dužni dati dovoljno prostora da se razviju u samostalne i odgovorne osobe. To znači  pravilno odgajati.

I vama draga djeco i mladi govorim. Vi morate ljubiti svoje roditelje ne radi toga, jer su oni najbolji na svijetu, jer oni nemaju pogrešaka ni mana. Morate ih ljubiti jer su vaši roditelji i jer je njima sam Bog podijelio čast očinstva i majčinstva. Mišel Quist bi rekao:“ Ljubiti ne znači drugoga uhvatiti, da sebe obogatimo, nego sebe drugome darovati, da njega obogatimo. Nije bogat onaj koji mnogo ima nego onaj koji mnogo daje. Po sakramentalnoj milosti krsta i ženidbe svaka obitelj oživljava tajnu svete obitelji. U Kristu muž je odgovoran za spasenje svoje žene. On je mora tako ljubiti da se ona može spasiti, jednako je tako svaka žena odgovorna za spasenje svoga muža.

Roditelji su odgovorni za spasenje svoje djece, pa i djeca kad narastu za spsenje svojih roditelja. Čovjek u kojeg još netko vjeruje, i koji se ljubi, ne može nikako propasti. I najnevredniji muž, i najnepristupačniji otac još se može spasiti, ako se u srcu njegove žene ili dijeteta nađe dovoljno ljubavi i vjere kojom u njemu otkrivamo Boga i Božju prisutnost. Jedino onaj koji očima vjere dosiže taj vrhunac ljubavi bit će nesavladiv u žrtvama i odricanju, koje od njega traži njegova obitelj, takav će s veseljem nositi breme jedan drugome.

 

Nije badava sveti Pavao zapisao besmrtne riječi: Izabranici Božji ljubljeni…podnosite jedan drugoga i dobrostivo opraštajte jedan drugome, ako tko protiv koga ima nešto što je za ukor… a povrh svega zaodjenite se u ljubav koja je sveza savršenstva. Kad bismo svoj život i svoj poziv promatrali očima vjere, kad bi u nama živjela istinska ljubav, tada nam ne bi trebalo s mnoštva riječi govoriti da sretna može biti samo ona obitelj koja je izvor života, koja nad tim životom bdije bio on pod srcem ili već oživljen u krugu sretnih roditelja. Lik takvih roditelja ne bi nikada smjela osjeniti crna i stravična slika grijeha protiv očinstva i majčinstva. Takvi su roditelji svijesni da je svako njihovo dijete njihov mali ili veliki Isus za kojeg žive, trpe i žrtvuju se.

Blage uspomene papa Pavao VI uputio je ovaj poziv roditeljima: Majke učite svoje mališane molitve kršćanina. Pokazujete li svojim primjerom svojoj dječici kako se voli Isus prisutan pod prilikama kruha i vina, pripremate li ih u suradnji sa svećenicima na sakramente, ispovijed, pričest, krizmu. Navikavate li ih da u bolesti zazivaju pomoć Gospe i svetaca. Molite li s njima u obitelji krunicu. Očevi, znadete li moliti sa svojom djecom, sa cijelom obiteljskom zajednicom, barem koji puta.

Vaš primjer doista je životna pouka, bogoštovni čin od posebnog značaja. Tako unosite mir među zidove svoga doma. /pax huic domui/. Ne zaboravite vi tako izgrađujete crkvu. Obitelji postani ono što jesi: zajedništvo osoba, služi životu, sudjeluj u razvoju društva, sudjeluj u životu i poslanju crkve. Budi kućna crkva ili crkva u malom. Ispod jedne slike piše: Kad bi svaki muž bio sveti Josip, svaka žena Marija, a svako dijete Isus, onda bi opet bio raj na zemlji. Ljubav – tu riječ tako često čujemo da smo joj značenje zaboravili…

 

Okupljeni smo oko nebeske majke Marije- Majke lijepe, brižne ljubavi, majke koja je zora i nada spasenja. Ona primjećuje naše potrebe i potiče nas: Što god vam rekne učinite. Što nam Isus govori?

Svoja prazna srca napunimo vodom praštanja i ljubavi a on će to naše vodeno lijevanje pretvoriti u krepko vino radosti i života, u gozbu zajedništva i to preobilno. Da bi se i danas dogodilo čudo treba Isusa poslušati i Božju volju prihvatiti- s Marijom ponoviti: Evo službenika, evo službenice- neka mi bude po tvojoj riječi. Stojimo pred likom brižne majke i najvjernije odvjetnice i recimo joj zajedno s Dragutinom Domjanićem:

Kaj bi ja te prosil, ni treba ti povedat. Ti sama znaš i hoćeš, v srce mi pogledat. Majko draga-hvala Ti.

Pisac Rameau-primio pismo…..htio se osvetiti….zagledao se u oči svoje pokojne majke…..majko kada sam se zagledao u tvoje oči nisam imao snage pisati osvetničko pismo. A koliko bi tek na nas morao djelovati pogled iz očiju majke naše nebeske Marije.

Prije nego odemo s ovog hodočasničkog puta i susreta zagledajmo se u nježne plavo nebeske oči Marijine i srcem priznajmo i recimo: kada sam se zagledao u tvoje oči majko iz mog srca je nestalo mržnje, klevete, osvete, neprijateljtva s ovog svetog mjesta vraćam se kući drugačiji bolji čovjek i vjernik.

Dao Bog da bude tako! Amen!

Budite s nama i na proslavu Male Gospe.

 

     

Podijelite s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.