Trg sv. Ane 1, 49253 Lobor

049/430-040 zupalobor@gmail.com

Kapela svetoga Antuna Padovanskoga

Kapela svetoga Antuna Padovanskoga

Ovdašnje stanovništvo ovu kapelicu naziva Antuonec. Nalazi se sjevemo od loborskog trga i župne crkve, u Zazidju, na brežuljku tik puta vodećeg do kapele Majke Božje Gorske. Dao ju je o vlastitom trošku sazidati 1703. godine grof Petar Keglević VII. (1660.-1724.) iako je malena da u nju stane jedva 80 ljudi. Prije nje na tom mjestu nije postojala crkva. Kapela je sagrađena od kamena, sakristije nema. Postoji samo jedan oltar posvećen sv. Antunu koji je 1869. godine restaurirao kipar Jakob Bizjak. Vani pred crkvom, južno od kapele, ne tako davno stajao je kameni stup s kamenim kipom sv. Antuna Padovanskoga s djetešcem Isusom u naručju iz 1705. godine. Oko četiri metra niže od stupa postojao je otvor iz kojega je izlazila toplina. To se posebno dobro može opaziti zimi jer tu nikada nema snijega, nego je uvijek vidljivo zelenilo. Stoga se zaključuje kako pod zemljom najvjerojatnije teče topla voda.
Kotarski šumar iz Zlatara 1899. godine je oko kapelice dao zasaditi borove i omorike.

Ta kapelica imala je krčmarnicu drvenjaru (klijef) pod pećinom kod ulaza u Zazidje, a nalazila se na zemljištu tadašnje obitelji Kos Jagač. Đuro Horvat dao je svojedobno prigraditi krčmarnici jednu drvenu sobicu gdje je stanovao i krčmario. Kada se krčmarenje više nije isplatilo, cijeli taj objekt počeo je sve više trunuti i raspadati se pa ga je župnik Josip Kotarski prodao 1907. godine Martinu Jurekoviću koji je to uredio za stanovanje. Danas od svega toga nije ostalo ništa.
U tornju, koji je pokriven baroknom kapom, nalazi se samo jedno zvono od 50 kilograma, koje je nabavljeno i postavljeno 1933. godine.

(Vladimir Matejaš – LOBOR I NJEGOVE PRIČE)

     

Podijelite s prijateljima:

One thought on “Kapela svetoga Antuna Padovanskoga”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.