Trg sv. Ane 1, 49253 Lobor

049/430-040 zupalobor@gmail.com

Svetište Majke Božje Gorske

Na jednom od brežuljaka ispod Ivančice u Hrvatskom zagorju, smjestilo se marijansko svetište Majke Božje Gorske, već stoljećima odredište mnogih hodočasnika. Ovo svetište nije samo izuzetno važno mjesto hodočasnicima već i svima onima koje zanima povijest i arheologija. Jer upravo su u ovom malenom svetištu pronađeni povijesni ostaci iz mnogih dalekih vremena:

 • antički poganski hram (3.st.),
 • starokršćanska bazilika s krstionicom (5.st.),
 • starohrvatske drvene crkve (8. i 9. st.),
 • predromaničke (kraj 9.st.) te
 • kasnoromaničke (13.st.) na čijim je temeljima sagrađena i današnja gotička crkva (14.st.) barokizirana u 17.st.
 • Starohrvatski pleter koji je vrlo česta pletena ornamentika u Dalmaciji također je pronađena u svetištu. Sve ovo pokazuje važnost najstarijeg marijanskog svetišta u sjevernoj Hrvatskoj. (više u dijelu o arheologiji)

Današnja crkva okružena je cinkturom koja ima oblik nepravilnog oktogona. S unutrašnje strane cinkture (unutar arkada) obješene su slike koje prikazuju brojna čudesa koje je učinila Majka Božja Gorska. Uslijed sveprisutne vlage slike nažalost propadaju. Svetište je presvođeno križno – rebrastim svodom. U ulaznom dijelu nalazi se pjevalište na koje se stupa strmim stubama. Na pjevalištu su orgulje izrađene oko 1750.godine. Odlikuju se vrsnom izvedbom pozitiva i kučišta te vrlo jasnim „baroknim zvukom“. Barokni oltar krasi prelijepi kip Majke Božje Gorske s djetetom. Lijevo od kipa, među stupovima, nalazi se sv. Lovro, desno sv. Juraj, a na krajevima: lijevo sv. Barbara, a desno sv. Katarina. U gornjem djelu nalazi se klečeća Marija koju okružuje sv. Trojstvo. Prije ulaska u svetište, lijevo i desno od trijumfalnog luka, nalaze se slike: lijevo slika sv. Katarine, a desno sv. Barbare.

Arheološka istraživanja koja su započela 2002. godine još nisu završena. 2007.godine probijene su stepenice koje vode prema podzemnim prostorijama. U dugoročnom je planu cijeli plato pretvoriti u arheološki park.

Proštenja (više slika u fotogaleriji)

     

Podijelite s prijateljima:

4 thoughts on “Svetište Majke Božje Gorske”

 1. Poštovani,

  je li crkva uvijek otvorena ili barem unutarnje dvorište (unutar zidina) za posjet?

  Unaprijed zadvaljujem.

  Lp,
  Krešo

  1. Poštovani,

   crkva nije uvijek otvorena. Ukoliko ju želite posjetiti, najbolje bi bilo da svoj dolazak najavite našem župniku, odnosno upravitelju svetišta i dogovorite neki termin kako bi Vam ju on mogao otvoriti i pokazati. Druga opcija je da dođete na jednu od hodočasničkih misa čiji raspored možete vidjeti na plakatu koji se nalazi na naslovnoj stranici s desne strane.

   Srdačan pozdrav i Božji blagoslov!
   Lidija
   članica zbora mladih Vedrina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.