Svetište Majke Božje Gorske

“Ovo svetište je poznato Marijansko svetište i jedno od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta.
Upravo je ta tradicija bila ono što nas je potaknulo na zaštitna arheološka istraživanja u sklopu obnove postojeće crkve“. ( Krešimir Filipec )

REDOVITA MISNA SLAVLJA U SVETIŠTU
Za vrijeme svetkovina i blagdana svete mise su u 9h, 11h i 18h
U ljetnom periodu svete mise su u 18h

Na jednom od brežuljaka ispod Ivančice u Hrvatskom zagorju, smjestilo se marijansko svetište Majke Božje Gorske, već stoljećima odredište mnogih hodočasnika. Ovo svetište nije samo izuzetno važno mjesto hodočasnicima već i svima onima koje zanima povijest i arheologija. Jer upravo su u ovom malenom svetištu pronađeni povijesni ostaci iz mnogih dalekih vremena:

   • antički poganski hram (3.st.)
   • starokršćanska bazilika s krstionicom (5.st.)
   • starohrvatske drvene crkve (8. i 9. st.)
   • predromaničke (kraj 9.st.) te
   • kasnoromaničke (13.st.) na čijim je temeljima sagrađena i današnja gotička crkva (14.st.) barokizirana u 17.st.
   • starohrvatski pleter koji je vrlo česta pletena ornamentika u Dalmaciji također je pronađena u svetištu. Sve ovo pokazuje važnost najstarijeg marijanskog svetišta u sjevernoj Hrvatskoj. (više u dijelu o arheologiji)
  •  
 •  

Današnja crkva okružena je cinktorom koja ima oblik nepravilnog oktogona. S unutrašnje strane cinkture (unutar arkada) obješene su slike koje prikazuju brojna čudesa koje je učinila Majka Božja Gorska. Uslijed sveprisutne vlage slike nažalost propadaju. Svetište je presvođeno križno – rebrastim svodom. U ulaznom dijelu nalazi se pjevalište na koje se stupa strmim stubama. Na pjevalištu su orgulje izrađene oko 1750.godine. Odlikuju se vrsnom izvedbom pozitiva i kučišta te vrlo jasnim „baroknim zvukom“. Barokni oltar krasi prelijepi kip Majke Božje Gorske s djetetom. Lijevo od kipa, među stupovima, nalazi se sv. Lovro, desno sv. Juraj, a na krajevima: lijevo sv. Barbara, a desno sv. Katarina. U gornjem djelu nalazi se klečeća Marija koju okružuje sv. Trojstvo. Prije ulaska u svetište, lijevo i desno od trijumfalnog luka, nalaze se slike: lijevo slika sv. Katarine, a desno sv. Barbare.

Arheološka istraživanja koja su započela 2002. godine još nisu završena. 2007.godine probijene su stepenice koje vode prema podzemnim prostorijama. U dugoročnom je planu cijeli plato pretvoriti u arheološki park.